14 december 2010 - Babbel om dagis!

2010-12-14 / 11:07:42
Lite babbel om dagisplats till Nova!
Snart har Nova förmodligen en dagisplats :) Det varkade iallfall inga problem med att få en dagisplats rätt snart när Johannes pratade med handledaren igår. Hon skulle skicka papper hem hit och vi skulle fylla i våra önskemål och sedan får vi se hur det kommer gå :) Från vårat boende har vi mellan 500 meter-1,3 km (2-6 minuters gångsväg) mellan närmsta dagisplatserna på vårat Förskoleområde. Beroende på vad vi kommer välja såklart.. Jag har redan en favorit som jag ska sätta som första plats! Sedan får man se. Tycker det låter som ett bra dagis.

1. Info om förskola: Lunnagårds förskola Avd. Lillebo (min favorit)

Vårt prioriterade mål för 2010/11 är att utveckla vårt arbetssätt när det gäller ramsor, sång och rörelselekar.

Hos oss har barnen inflytande över sin vardag! Vi vill att barnen får tid att prova olika material och situationer i sin egen takt, detta i en inspirerande och positiv miljö. 

Det är viktigt att kunna kommunicera med andra... Vi jobbar mycket med språket genom rim, ramsor, sång och mycket "småprat" med barnen. Vi använder oss ofta av böcker, sång och sagopåsar.

Vi har nära till naturen! Så gott som varje dag är vi ute på vår härliga gård eller upptäcker naturen i vår närmiljö. Här ges många tillfällen att träna motorik och leka lekar som inspireras av naturen.

2. Info om förskola: Blommagårds förskola Avd. Kotten
På Kotten har vi en miljö som är anpassad efter barnens ålder som tex. att spel, pussel, ritpapper, färg och kritor finns i barnens höjd.

Vi delar in barnen i mindre grupper så att varje barn har möjlighet att göra sin röst hörd.

I vår gruppverksamhet gör vi allt ifrån att måla, dega med play-dolera, klippa och  klistra till att bada.
Rytmik är också en del i vår verksamhet, vi tycker det är viktigt med rörelse, musik och sång tillsammans.
Vi har också som målsättning att komma ut en stund varje dag, på gården, på promenad till skogen eller andra lekplatser i vår närmiljö. Vår gård är en utmanade miljö med pulkabackar, stora buskområden och odlingslotter.

Information till föräldrar sker genom dagliga möten i tamburen och veckobrev om veckan som har varit

 Kottens egna strävansmål:

  • Att stimulera barnen i deras språk och kommunikationsutveckling vilket ger barnen förutsättningar att utveckla relationer samt att de upplever trygghet i gruppen.

 Genom att:

  • Vi pedagogerär närvarande,stöttande och uppmuntrande i de olika situationer som bjuder in till kommunikation mellan både barn och vuxna.
  • Dela barnen i mindre och åldersindelade grupper vid olika aktiviteter.
  • Barnen gör egna böcker om sig själva.
  • Samlingar.
  • Barnen väljer själva ramsor att läsa innan vi äter lunch.

3. Info om förskola: Aringsås förskola, Avd. Nyckelpigan
Nyckelpigan är uppdelad på två avdelningar. Nyckelpigan 1 och Nyckelpigan 2. Avdelningarna är yngrebarnsavdelningar med barn i åldrarna 1-3 år.

Det finns från och med april 25 barn på avdelningarna, och uppdelat på 6 personal. 3 stycken på varje avdelning.

Vi vill att barnen ska vara med och utforma avdelningen till en trygg och säker miljö, vilken ska locka till utveckling och utmaning genom leken, och med en verksamhet som sträcker sig över hela dagen.

Som prioritert mål ht-2010 arbetar vi tematiskt med vatten. Tanken med vattentemat är att barnen ska få uppleva vatten under de fyra årstiderna, samt att de ska få exprimentera med vattnet på olika sätt. Vad flyter och sjunker, vad händer när vattnet fryser/tinar osv

Lpfö98: "förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika material och tekniker samt utvecklar förståelse för sin delaktighet i naturens kretsloppoch för enkla naturvetenskapliga fenomen, liksom sitt kunnande om växter och djur

4. info om förskola: Båtens förskola, 1-5år 
Yngre barnsgruppen kallas för gastar och vi håller till på entréplan. Vi brukar ha en liten samling där vi kollar av att vi alla är på plats. Till vår hjälp har vi bilder på oss själva. Vår sånglåda med saker som symboliserar rörelsesånger brukar vi också använda nästan varje gång vi träffas. Sedan brukar vi leka, rita, pussla eller göra något annat som vi tycker är roligt just nu.
Det händer att vi byter plats med de äldre barnen och då passar vi på att bygga med tågbanan och åka rutschkana

De äldre barnen kallar vi för matroser och pirater. Matroser är 3 och 4 år.

Piraterna är 5 år. Vi håller till på övervåningen när vi träffas. Vi har också en liten samling varje gång för att kolla av vilka som är på plats. Vi jobbar mycket med rörelse och vi utmanar oss med olika rörelser varje dag. Ibland har vi rörelse till musik och ibland sjunger vi själva. Vi gillar att leka när vi träffas och det gör vi mycket både ute och inne. I källaren har vi möjlighet att ägna oss åt skapande. Här har vi vår ateljé med det mesta i materialväg där vi själva kan nå det. I höst har det blivit mycket experimenterande med färger vid staffliet.


Det var lite info om dagisplatserna här på Prästängens förskoleområde =)



Puss och Kram //

Åsikter!
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: